torstai 3. helmikuuta 2022

Taantumuksellisuuden tragedia

 Aamu alkoi vuosikymmeniä sitten opittuun tapaan Jumalan sanan, Raamatun äärellä.


" Viimeisinä aikoina on vaikeaa oll kristitty. Ihmiset rakastavat vain itseään ja rahaa, He ovat ylpeitä, pilkkaavat Jumalaa,  ovat vanhemmilleen tottelemattomia ja kiittämättömiä - sanalla sanoen läpeensä turmeltuneita. He ovat kovia ja armottomia. He valehtelevat, ovat moraalittomia, raakoja ja julmia ja vastustavat kaikkea hyvää. He pettävät ystävänsökin, ovat väkivaltaisia ja pöyhkeitä..." 

2. Tim. 3: 1-4, Elävä Uutinen,
Uusi testamentti vapaasti kerrottuna, 2008 


Tutustuminen päivän ulkomaan uutisiin ja sen toistuviin otsikkoihin riittää todistamaan pyhän apostoli Paavalin näkemyksen oikeaksi. Kotimaassamme poliisit, tuomarit, oikeusistuimet, vankeinhoitolaitos, lastensuojelu ym. tahot voivat todeta samaa.

Anarkistinen käyttäytyminen, väkivalta, levottomuus ja kovien päihteiden käyttö ovat lisääntyneet. Sen voin nähdä pelkästään vilkaisemalla kotikaupunkini uutisiin. Opettajat ja muut kasvattajat väsyvät työssään. Virkamiehiin kohdistuu uhkailua ja maalittamista. Tavallisiin pikkukauppoihinkin tarvitaan jo vartioita. Alaikäisiä ohjataan huumevierotukseen. Kiristäminen ja uhkailu ovat lisääntyneet. 

Moraaliarvot ovat kokeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana ei suinkaan loivaa inflaatiota vaan suoranaisen romahduksen. Se mitä hetki sitten pidettiin ihmisen kunniaa kaunistavana hyveenä on nyt patavanhoillista ja tuomittavaa.

Edellä kuvailemaani poliitikot ja erinäiset ideologit kutsuvat vapaudeksi ja moderniksi ihmisyyden kehittymiseksi. Minä kutsun sitä ilman mitään poliittista sitoutumista tai mihinkään puoluueseen kuulumista vanhojen änkyräkommunistien kieltä hieman muunnellen ihmisyyden taantumuksellisuudeksi ja typeryyden vallankumoukseksi.

Ylpeys, kovuus, armottomuus, sekä valheen ja moraalittomuuden rakastaminen ovat apostolin analyysi siitä maailmasta, joka on viskannut Jumalan pois elämästään kuuta kiertävälle radalle. Ja mitä kauemmaksi ihminen ajautuu Jumalasta sitä höperömmäksi viisaan ihmisen arvot, valinnat ja teot käyvät.

Ortodoksisessa kirkossa aktiivisessa käytössä olevat pyhän Andreas Kreetalaisen katumuskanonit puhuvat tästä samasta kirkollisen hymnikielen keinoin.  

" Laki on heikentynyt, evankeliumi on pantu viralta, koko Raamatun olet laiminlyönyt, merkitystä vailla ovat profeetat ja kaikki vanhurskaan puhe. Oi sielu, vammasi ovat enentyneet, koska ei ole lääkäriä, joka sinut parantaisi."

Ilman Kristusta ei ole hengellistä lääkäriä, joka voisi parantaa ihmisen höperyyden. Sama meno jatkuu ja muuttuu pahemmaksi.

Mutta Jeesuksessa Kristuksessa on olevassa elävä toivo! Kreetalainen kehottaa: 

" Sielu, tuon Sinulle uudesta Raamatusta esikuvia, jotka johdattavat sinut katumukseen. Seuraa innolla vanhurskaita, mutta karta syntisiä; saavuta rukouksin ja paastoin, puhtaudella ja vakavuudella Kristuksen laupeus. "

Viimeisinä aikoinakin on Kristus, jonka puoleen kääntyminen tuo muutoksen. Se kääntää hengellisestä taantumuksellisuudesta johtuvan höperyyden pyhäksi viisaudeksi.