sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Itsepäinen Mooses Jumalan koulussa -leffa-arvostelu

Uneton yö.

Exodus Gods and Kings -leffaa Blu-raylta katsomassa. Upea mammuttielokuva, joka saa Vanhan testamentin elämään. 🙂

Hieno ratkaisu kuvata Jumalan ja Mooseksen kanssakäymistä. Teofania pikkupoikana toimii samalla Kristuksen tulevan inkarnaation paraabelina. 🔥

Elokuva onnistuu myös jännittävällä tavalla luomaan  mielikuvia siitä millä tavoin Jumalan ja Mooseksen välinen kommunikaatio saattoi toimia.

Jumalan salattu puoli on osattu pelkistää. Kaikkivaltias puhuu ja vaikenee suvereenisti silloin kun Hän haluaa. Häntä ei käsketä eikä määräillä ja tämän läksyn Mooses oppii kantapään kautta. Jumala kuuntele myös palvelijansa kiukuttelua mutta palauttaa tämän nopeasti realiteetteihin. Herran aivoitukset eivät ole samanlaisia kuin ihmisen.

Kuvassa Mooses on väsynyt vitsauksiin, joiden keskellä myös Herran kansa joutui elämään. Ne annettiin kannettaviksi niin hyville kuin pahoille.

Mooses oli laitettu ikään kuin puun ja kuoren väliin. Hän toimi Jumalan suuna ja käsinä faaraon edessä sekä samaan aikaan kohtasi kansansa epäilykset ja napinan.

Kun hän rikki revittynä, sisäisen epävarmuuden ja taistelunsa keskellä haluaa purkaa itseään Herralle sekä saada Häneltä selkeitä ohjeita kuinka hänen tulee vaikeassa tilanteessa menetellä niin Jumala vaikenee.

Herra ei näyttäydy eikä puhu.

Mooses kokee suurta yksinäisyyttä ja pettyy Herran metodeihin. Hän huutaa kiukkuaan ja on täynnä vihaa ja turhautumista. Hän esittää kuvassa näkyvän kysymyksen Jumalalle.

Vastausta ei tule!

Jumala vaikenee!

Tästä on löydettävissä se sama Jumala kuin Jobin kirjasta. Kun kirjan lopussa Herra puhuu kärsivälle palvelijalleen niin vastaus kärsimyksen ongelmaan jää yhtä avoimeksi kuin ennenkin. Herran tiet ovat tutkimattomat.

Puhutteleva kohtaus ja elokuva.

Masennuksesta kärsivänä minun on helppo yhtyä Mooseksen kysymykseen.

Mittasuhteet avautuvat


Jumalalla on syynsä vaikenemiselleen. Kaikki Hänen toimintansa on pyhää viisautta!

Mooses ei jäänyt yksin vaikka hän koki niin. Omamitallinen kokemus on sinällään arvokas tunto siitä miten jokin asia asettuu sisäisessä maailmassani. Mutta se ei tarkoita sitä, että tulkintani olisi oikea. Puhumattakaan, että se olisi absoluuttinen totuus. Meidän oletuksemme harvoin tavoittavat edes kaikkein lähimpiemme ajatuksen juoksuja saati sitten Ainaolevaisen aivoituksia.  

Herra toimi maailmassamme ihmeellisen viisautensa mukaan muttei ole tilivelvollinen selittämään sitä kenellekään. Ei edes suurelle profeetalle Moosekselle. Eikä hän olisi sitä ymmärtänytkään. 

Ihminen ei ymmärrä Jumalan suurta ikkunaa eikä elämän ja maailman mysteeriota. Ei Mooses eikä 2020 luvun ihminen. Luojan ja luodun mittasuhteet ovat erilaiset.

Avaruustieteilijät ovat laskeneet, että elämää ylläpitävän aurinkomme sisään mahtuisi lähes miljoona maapalloa. Siinäpä mittasuhdetta!

Ihminen on aurinkoon verrattuna pienempi kuin muurahainen. Mutta Jumala on suurempi kuin koko avaruus tähtineen ja kaikki tuntemamme fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt, ja nekin ilmiöt, joita me emme vielä tunne. Kaikki tämä ja enemmänkin ovat suuren arkkitehdin, Jumalan käsialaa.

Kolmiyhteinen Jumala on itsessään enemmän kuin me ikinä osaamme ymmärtää. Itäisen kristikunnan teologiassa Jumalaa kuvaavat attribuutit yrittävät sanoittaa sanoittamatonta.

Jumala on esimerkiksi aluton, tuhoutumaton, rajoittamaton ja muuttumaton.

Mitä nämä Jumalan olevaisuudessa olevat ominaisuudet tarkoittavat?

Osaatko selittää mitä tarkoittaa se, että Jumala on kaikesta vapaa täysin rajoittamaton missään asiassa? 

Kielemme ja ilmaisumme keinot ovat aivan liian ohuet selittämään Kaikkivaltiasta. Hän on järkemme tavoittamattomissa. Häntä ei voida koskaan täysin ymmärtää. Jumala ei ole mielemme mittainen! 

Elämänantajan, eli Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen olevaisuuden mittaluokka on siis jotain paljon suurempaa kuin mihin maailman tehokkaimmat supertietokoneet ikinä tulevat yltämään suurteholaskennoissaan.

Ihminen, niin viisas kuin onkin, on kaiken olevaisen alkusyyn rinnalla vieläkin pienempi kuin mainitsemani muurahainen suhteessa aurinkoon. Silti sinä ja minä olemme Jumalan äärettömän ja rajoittamattoman hyvyyden ja rakkauden kohteita.  

Mittasuhteemme Jumalan kaikkivoipaan hyvyyteen ovat paratiisissa tapahtuneen suuren nyrjähdyksen (alkysynti) seurauksena vinoutuneet siinä määrin ettemme edes mielikuvituksemme tasoilla tavoita sitä Taivaallista hyvyyttä, joka on kiinnostunut meistä paratiisin hedelmävarkaiden jälkeläisistä.

Me kateuden ja paheiden maailman raskauttamat ihmiset aavistelemme kyllä kaikkinaisen hyvyyden lähteen olemassaoloa mutta laitamme sen usein satumaailman osastoon? Vain siellä on hyvä prinssi ja puolivaltakuntaa. Mutta tämä universaali ihmiseen asetettu aavistelu on totta. Se on jotain sitä mitä meihin jäi paratiisista.  

Aavistelu ei tarvitse jäädä vain aavisteluksi. On mahdollista löytää Kaikkitietävä pyhä Jumala, joka laittaa eri maan osien asukkaiden elämään suitset kuin hevoselle. On mahdollista ymmärtää persoonaa, joka on absoluuttinen täydellisyys kaikessa mitä Hän on ja jonka pelkkä hengitys seuloo kansankuntia. (Jes. 30:28) Hänet voidaan löytää ja Häntä voidaan ymmärtää vaikka Jumala on suurempi mihin ymmärryksemme yltää. Se on mahdollista Jeesuksessa Kristuksessa.

Jumala ei ole poissaoleva Jumala

Väliotsikossa mainittu aihe on elokuvan keskeinen viesti.

Hän on aktiivinen ja keskuudessamme toimiva Jumala.

Jumala puhuu tavalla ja toisella, on elokuvan toinen syvä viesti.

Hiljaisuus tai vaikeneminen eivät merkitse Jumalan poissaoloa. Kristus oli vangitsijoidensa edessä sataprosenttisesti läsnä mutta vaikeni.

Jumalan puhetta ovat myös Hänen tekonsa. Mooses näki vitsaukset, Punaisen meren ylittämisen ihmeen, Jumalan läsnäolon merkit tulen- ja pilvenpatsaissa erämaassa jne.

Ei vain Kristuksen puheissa vaan myös teoissa Jumala puhuu. Millaisen viestin hän antoikaan parantaessaan sairaita, muuttaessaan veden viiniksi, herättäessään kuolleita tai ajaessaan pois pahoja henkiä! Vahvaa puhetta.  

Mooses joutuu kohtaamaan Jumalan, joka ei ollut hänen, ei valitun kansan, eikä kenenkään mielen mittainen. Hän ei taivu meidän määritelmiimme. Jumala ei ole käskettävissämme tai komenneltavissamme.

Jeesuksen opetuslapset joutuivat opettelemaan saman läksyn. 

Jumala, joka ilmestyi Moosekselle astui noin 1300 vuotta myöhemmin alas pyhyydestään ja korkeudestaan ollakseen "Jumala meidän kanssamme." Inkarnoituessaan Jeesuksessa Kristuksessa ihmiseksi paratiisissa illan viileydessä käyskennellyt Jumala käveli kahdella jalalla luonamme. Kristuksen puheissa ja teoissa näemme millainen Jumala on.   

Pysäyttävä elokuva Jumalan suuruudesta.