lauantai 6. syyskuuta 2014

Evankeliumin sisäistämisen ohjelma

Kirkolliskokous vuonna 2011.
Kuva: Johannes Mäntymäki
Suomen ortodoksinen kirkko on parhaillaan prosessissa, jonka tarkoituksena on päivittää hallintorakennetta. Toimenpide on välttämätön ja päättymätön projekti. Kirkkohan elää jatkuvassa toimintaympäristön ja erilaisten mahdollisuuksien muuttuvassa todellisuudessa.

Odottaisin myös samanlaisella intohimolla kirkon hengellisen elämän "update" -prosessia. Suomen ortodoksisessa kirkossa on myös "nukkuvia" jäseniä, joita hengellinen elämä ei juurikaan kiinnosta. Kuinka heidät saataisiin Kristuksen tykö? Voisiko tähän laatia suomalaiskansallisen, konkreettisen tavoiteohjelman?

Katolilaisilla hyvä tavoiteohjelma


Mielessäni on myönteisenä esimerkkinä katolilaiset veljemme, jotka paavien vauhdittamina ovat alkaneet puhua uusevankelioimisesta, jonka tarkoituksena on saattaa Katolisen kirkon omat jäsenet sisäistämään evankeliumin sanomaa. Tässä asenteessa on paljon pointtia!

Jeesus Kristus on hyvä
paimen, joka etsii eksyineitä 
lampaita takaisin laumaansa.
Hän myös kantaa heikkoja
ja hoitaa haavoitettuja laumansa
jäseniä. Kirkon ensisijainen 
toimintaohjelma on nähtävissä 
tässä ikonimaisessa kuvassa. 
Eurooppa on sekularisoitunut ja sen uskonnollinen kenttä on parhaillaan rajussa muutoksessa. Suomi on samassa veneessä mukana. Kirkko ei saa laittaa muutoksien äärellä päätään pensaaseen. Katolinen kirkko ei ole jäänyt vain sivusta seuraamaan asioiden kulkua, vaan he ovat "päivittäneet" tavoitteitaan ja metodeitaan. Selkeä tavoite tuottaa tulosta. Jos niitä ei ole, tai aseteta, niin se johtaa helposti hengelliseen välinpitämättömyyteen ja ajelehtimiseen.

Etsiä ja löytää


Ortodoksisen Kirkon hengellisen elämän tulevaisuus ja sen jäsenten iankaikkisen elämän suunta on kiinni siitä; elävätkö he Kristuksen yhteydessä vai eivät. Selkeä, innostava, ja ehkäpä konkreettisia vinkkejäkin antava ohjelma: "etsiä ja löytää" kirkon kadonneet lampaat olisi hyvä rakentaa seurakuntien arkielämää varten.