torstai 29. helmikuuta 2024

Tasavaltamme saa uuden presidentin - Alexander Stubb:n aikakausi alkaa

Presidentti Alexander Stubb
1.3.2024 alkaen. Kuvalähde.  
Olen saanut elää kuuden (6) presidentin aikana: Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Niinistö ja nyt Stubb.

Vuonna 1994 maamme presidentti valittiin ensimmäistä kertaa suoralla kansanvaalilla. Valituksi tuli Martti Ahtisaari. Äänestin tuolloin ensimmäistä kertaa presidenttiä. Se oli juhlavaa ja jännittävää. Sen jälkeen olen äänestänyt kolmesti presidentinvaaleissa.

Tämän vuoden (2024) vaalit olivat raastavimmat. Ensimmäisen  kierroksen vaalipäivä sattui syntymäpäivälleni. Sain sen kunniaksi liputuksen! Eka kierroksella saatoin äänestää omatuntoni mukaisesti mutta ehdokas ei päässyt jatkoon. Aina ei voi voittaa. 

Toisella kierroksella kumpikaan ehdokas ei ollut mieluinen. Vaikea paikka! Hessu Hopoakaan ei halunnut käydä vaalilipukkeeseen piirtämässä vaan ihka oikean numeron. 

Seurasi jännittävä toisen kierroksen vaalivalvojainen (11.2.2024) töllön ääressä. Kolmen pointin mies voitti. Onneksi. Kahdesta itselleni kehnosta finalistista tuli valituksi vähemmän painajainen. 

Olen tuplasti presidentinlinnan isännöintihommiin liittyen heteroparin kannattaja.

  1. Olen perinteisen patriarkaalisen sukupolven kasvatti. Joko mies- tai naispresidentti, jolla on vastakkaista sukupuolta edustava puoliso. Muunlaista vaihtoehtoa en osaa edes ajatella.

  2. Olen tunnustava kristitty. En halua kävellä pyhän Raamatun, enkä ikiaikaisen juutalais-kristillisen perhetradition yli. Se merkitsee, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. 
Ehdin jo miettiä sitäkin, että mikäli toisella kierroksella tulisikin valituksi miespari presidentinlinnaan, ja "first ladyn" sijaan olisikin ollut "first man", joka oli muuten hyvin lähellä (alle 100 000 äänellä), että näin käy, niin pohdin, että pitääkö tässä sitten muuttaa Ruotsiin. Mutta samantien muistin, että siellä palaa autot ja on jengien välisiä väkivaltaisia taisteluita, joten se into sammui siihen. 

Sitten mietin Kreikkaa tai Espanjaa. Ensin mainitussa hiljattain lähdettiin sateenkaarieurofiseen suuntaan ja jälkimmäinen tunnetaan vähemmän toimivan yhteiskunnan maana. Suo siellä, vetelä täällä. Stubb:n valinta sai kuitenkin muuttoaikeet hiipumaan. 

Hän on huomisesta alkaen (1.3.2024) Suomen Tasavallan presidentti. Hän pyörittää maamme ulkopolitiikan ruoria yhdessä Valtioneuvoston kanssa. 

Stubb on minulle tutkimaton lehti. Hänen eri  ministeritehtävänsä olivat lähinnä katastrofaalisia. Alla oleva sanomalehti Kalevan pilapiirtäjä Jarin näkemys hänestä on paljon puhuva yhdeksän (9) vuoden takaa. Sarjakuvan alkuperäislähteeseen tästä. 

Presidentinvirka ei ole ammatti. Se on elämäntapa. Sanonta "Siperia opettaa" sopii hyvin myös maamme presidentin tehtävään. Sanonta tulee Venäjältä. 

Siellä raskaita rikoksia tehneet ja poliittiset vastustajat lähetettiin ja lähetetään edelleenkin Siperiaan, karun luonnon ja ikiroudan olosuhteiden keskelle pyttyyn, vankilaan. Presidentin lähtökohdat ovat toki erilaiset ja hän on vapaa herra mutta silti... 

Politiikan maailma on karu ja routainen, ja ajaa erityisesti ammattipoliitikon nopeasti poliittiseen umpikujaan ellei hän osaa taitavasti väistellä ansalankoja, joita on viritetty kaikkialle. 

Presidentti liikkuu erityisesti ulkopolitiikan tontilla, joissa ei vain oman maan ansat, vaan eri kulttuureista nousevat poliittiset sudenkuopat ovat kaikkialla. Poliittinen Siperia siis! Ei helppo pesti ollenkaan. 

Onnea ja johdatusta siihen tuore presidenttimme Alexander Stubb! Muistan sinua rukouksin. Tsemppiä myös kakkoseksi jääneelle Pekka Haavistolle. Kyllä sinäkin tulet muistetuksi rukouksin kun liikutan maamme eduskunnan Herran eteen.

Poliittinen maailmannäyttämö on levoton. Emme elä kuitenkaan sen oudompia aikoja kuin ennenkään. Kansojen meret ovat aina kuohuneet. Tätä on jännittävää seurata. 

Suurimpia pelimerkkejä kuitenkin maailmassamme siirtelee, ei yksikään parlamentti, hallitus tai presidentti vaan Kaikkivaltias Ikiaikojen Isä! 

Kyseessä on synergia, yhteistyö. Jumala ja ihminen. Toivottavasti käsi kädessä. Muussa tapauksessa vastassamme on katastrofiainekset.

Ja nyt presidenttikaffelle ja huomenna töllön äärelle katsomaan virkaanastujaisia, vaikkei niissä astutakaan muualle kuin eduskunnan ja kunniakomppanjan eteen. 

Jännää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti